پریز برق وسیله ای است که اجازه میدهد دستگاه هایی که با برق کار میکنند به منبع تغذیه جریان متناوب اصلی در یک ساختمان متصل شوند. پریز های برق در آمپر و نرخ ولتاژ، شکل ظاهری، اندازه و نوع اتصال متفاوت هستند و انواع استفاده شده در هر کشور توسط استاندارد های ملی آن مشخص می شوند.
پریز ها وسیله ای هستند که برای اتصال سیم ها در سیم کشی های ثابت و قابل انعطاف مانند دوشاخه لوازم برقی استفاده می شوند، و دارای انواع مختلفی مانند تک فاز و یا سه فاز هستند و بر اساس نوع حفاظت دسته بندی می شوند. برخی از آن ها دارای اتصال به زمین بوده و برخی دیگر بدون اتصال به زمین هستند.
پریز های قدیمی فقط دارای یک ورودی برای اتصال دوشاخه های برق بودند اما امروزه پریز های سوکتی برای اتصال به اینترنت و تلفن نیز تعبیه شده است.
حال که راجع به پریز اطلاع اولیه را به دست آورده ایم، بهتر است که به سراغ انواع پریز ها برویم و با آن ها نیز آشنا شویم.
انواع پریز برق:
پریز ها انواع متفاوتی دارند که شامل پریز برق ارت دار، پریز آنتن مرکزی، پریز برق یو پی اس، پریز شارژ، پریز ام کا و …. می شود. پریز برق ارت دار مجهز به سیمی به نام سیم ارت یا همان سیم اتصال به زمین است و مکانیزم آن به این صورت است که الکتریسیته ساکن به وجود آمده در مدار را تخلیه کرده و به زمین منتقل می کند که در این صورت از برق گرفتگی کاربر جلوگیری می کند. پریز آنتن مرکزی: نیز در ساختمان هایی که تعداد زیادی گیرنده تلویزیونی وجود دارد برای اتصال فیش آنتن مرکزی استفاده می شود.
پریز برق یو پی اس: اصطلاح UPS مخفف عبارت Uninterruptible Power Supply به معنی منبع تغذیه بدون وقفه می باشد. ویژگی این پریز آن است که سیستم های یو پی اس این قابلیت را دارند که در صورت اتصال وسایل برقی یا سیستم های برقی به آنها، نوسانات و شوک های ناشی از قطع و وصل برق را کنترل کنند و در صورت وصل بودن دستگاه به پریز یو پی اس این امکان فراهم می شود که با قطع برق دستگاه مورد نظر همچنان روشن بماند.